top of page

Wat is Kundalini-energie?                                    

 

Kundalini energie is een energie die ieder mens vanaf de conceptie bij zich heeft. Het is je voorraadje levensenergie. Deze energie bevindt zich opgerold als een slang bij je stuitje. Kundalini is een woord uit het Sanskriet, het betekent 'de opgerolde'. Normaal stroomt deze beetje bij beetje door je ruggengraat, kruiselings langs je chakra's. Door allerlei oorzaken echter, kan deze energie in één klap vrijkomen. Men noemt dit het 'ontwaken' van de Kundalini energie. Deze oorzaken kunnen onder andere zijn:

 

 • Val op stuitje (komt heel vaak voor)

 • Zware bevalling

 • Heftige emoties

 • Bepaalde yoga-oefeningen, vooral Kundaliniyoga

 • Bepaalde ademhalingstechnieken

 • Tantrische sex

 • Diepe meditaties, vaak gecombineerd met vegetarisch eten

 • Drugsgebruik, LSD, Ayahuasca enz.

 • Uitputting

 • Zware operaties

 • Ontmoeting met je tweelingziel                                                                                                                           

Als de Kundalini eenmaal in haar geheel is vrijgekomen, dan is er geen weg meer terug. Hiermee bedoel ik dan dat de energie niet meer netjes opgerold bij je stuitje gaat zitten. Een reiniging van de chakra's wordt in werking gezet. Doordat de Kundalini energie plotseling omhoog wil schieten, mogen er geen blokkades in je chakra's zijn. De Kundalini slingert zich namelijk door twee energiekanalen (de 2 slangen, zie esculaap links boven) langs je ruggenwervel omhoog en daarbij kruist zij de chakra's. Het is een heel intensief reinigingsproces, waarbij geduld en overgave heel belangrijk is. Je chakra's worden als het ware 'schoongebrand'. Het is net als de rivier op de achtergrond van deze site, soms is het lekker rustig, dan weer komen er stroomversnellingen en lijkt het alsof je weer wordt meegesleurd door de hevige energie. Het is af te raden om dit proces tot stoppen te brengen. Reguliere medicatie helpt niet om de Kundalini tot stoppen te brengen, maar kan soms een goede ondersteuning bieden in het proces. Medicijnen mogen echter geen belemmering vormen om aan jezelf te gaan werken en blokkades op te lossen. Het oplossen van je blokkades is namelijk het enige middel om de Kundalini energie zonder problemen te laten stromen.

 

Ieder mens heeft echter wel eens wat meegemaakt in zijn/haar leven waardoor er in de chakra's blokkades kunnen zijn ontstaan. Dan krijg je klachten, want de heftige Kundalini energie wilt kost wat kost omhoog en omlaag. Hierbij botst zij als het ware tegen je geblokkeerde chakra's aan, met diverse, aan de chakra's gerelateerde klachten. De Kundalini stijgt op via je centrale zenuwstelsel in je ruggengraat. Dit centrale zenuwstelsel komt hierdoor als het ware onder een veel hoger voltage te staan dan waar het normaal aan gewend is.

 

Dit schoonmaakproces kan jaren duren en is iets waar je je hele leven rekening mee moet houden. Dit klinkt heel negatief maar is het niet. De Kundalini werkt als het ware als een waakhond, dit is heel belangrijk om te weten. Hierdoor word je als het ware gedwongen je chakra's schoon te houden, net als je gebit. Verwaarloos je de chakra's, dan krijg je door blokkades weer behoorlijke klachten. Zo word je gedwongen om aan jezelf te blijven werken zodat alles weer lekker opgeruimd wordt. 

 

De opstijgende Kundalini-energie veroorzaakt klachten als er blokkades in de chakra's zitten, maar stimuleert ook bepaalde delen in de hersenen die eerst sluimerend waren. Hierdoor kan de Kundalini energie voor hele rare dingen zorgen. Dingen waarvan je dacht dat deze niet mogelijk waren. Blijf er niet mee zitten, je kunt ze rustig met me delen. Ook kun je bijvoorbeeld ineens paranormaal worden en in contact komen met je gidsen.

 

Omdat zich vandaag de dag veel mensen bezig houden met spirituele ontwikkeling, neemt het aantal mensen met een verstoorde Kundalini energie behoorlijk toe. Sommige spirituele technieken zijn er juist op gericht om de Kundalini op te laten stijgen, zoals bepaalde vormen van yoga, meditaties en mantra's. Deze energie moet echter ook weer omlaag kunnen gaan, het moet een op- en neergaande beweging zijn. Dit terugstromen wordt vaak vergeten, met alle gevolgen van dien.

 

 

© 2023 by Lidy Hubens.

bottom of page